Cambodia, kingdom of wonder - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Annelies en Lisette - WaarBenJij.nu Cambodia, kingdom of wonder - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Annelies en Lisette - WaarBenJij.nu

Cambodia, kingdom of wonder

Door: Annelies

Blijf op de hoogte en volg Annelies en Lisette

25 Januari 2011 | Cambodja, Phnom-Penh

Cambodja, een land wat ons een beetje verbaasd heeft.

We hadden wat gemengde gevoelens over Cambodja. Van veel mensen hebben we gehoord dat er veel straatkinderen zijn, dat de bevolking amper Engels spreekt en dat het land niet zo ver ontwikkeld is. Aangekomen in Sihanoukville werden we door iedereen vriendelijk begroet (in het Engels)! De mensen lachen hier en zijn zo vriendelijk, dit hadden we in Vietnam niet meegemaakt. Er wordt ontzettend veel gebouwd, wat aan de ene kant jammer is maar het is goed voor de economie en de meeste kinderen gaan gewoon naar school. Een enkel kind of gehandicapte bedelt, maar de meeste kinderen verkopen iets, zoals zelf gemaakte armbandjes of gekopieerde Lonely Planets (handig!) als zakcentje. Het openbaar vervoer is hier ook super voor elkaar. Wel hebben we van Kampot naar Sihanoukville met z'n 7en in een auto gezeten, 4 voor, 3 achter (wij op de achterbank ;)) ipv een bus. Van Siem Reap naar Phnom Penh hebben we 6 uur in een schudbus gezeten, waar mensen kotsmisselijk in werden, maar dat lag niet aan de bus! De bevolking denkt zelf dat over 10 jaar Cambodja een goed ontwikkeld land is. Dit denken wij zelf ook.

De hoofdstad Phnom Penh is een stad met veel mooie gebouwen. Ook is alles heel ruim opgezet zodat het niet zo'n drukke chaos is. We hebben hier de killingfields bezocht waar miljoenen Cambodjanen zijn afgeslacht tijdens het Pol Pot regime. We laten de details even achterwege. Ook de Toul Sleng (S21) gevangenis, waar de mensen zaten te wachten op hun executie in de killingfields, hebben we gezien. Vrolijk waren we niet meer na die twee heftige 'bezienswaardigheden'.

Als je in Siem Reap bent moet je naar Angkor. Dit is een tempelcomplex van meer dan 1000 jaar oud. Op onze dag van aankomst zijn we 's avonds naar een 'special sunset' gegaan. Boven op de heuvel aangekomen snapten we niet waarom dit een 'special sunset' was, want we waren samen met 2000 toeristen!! Tomb Raider 1 is in een van de tempels opgenomen wat ons op het idee bracht om de volgende dag Lara Croft springfoto's te maken, aangezien we al zoveel tempels gezien hebben. Om eerlijk te zijn hebben we meer tijd doorgebracht in de souvenirswinkeltjes dan in de tempels ;) Onze tuk-tuk driver keek vreemd op dat we andere kleren aan hadden!

In Siem Reap verbleven we in een gezellig guesthouse waar elke dag een potje voetbal werd gespeeld. Locals vs backpackers. De eigenaar vond dat vrouwen niet kunnen voetballen maar nadat hij Lisette had zien spelen is hij daar snel vanaf afgestapt. :D
Ook hebben we een heerlijke oliemassage gehad in een van de vele massagesalons.

Inmiddels zijn we weer in Phnom Penh. Vandaag hebben we een weeshuis bezocht plus een school. Er zitten 20 kinderen in het weeshuis en op de school krijgen ze samen met de kinderen uit de buurt gratis Engelse les. We hebben zo'n les bijgewoond. Zo mooi om te zien dat de kinderen hier echt iets willen leren, terwijl kinderen in Nederland vaak geen zin hebben om naar school te moeten. Dit weeshuis wordt sinds 3 jaar gerund door een echtpaar en vrijwillegers van over de hele wereld en bestaat van donaties. Momenteel zijn ze bezig om een grote school te bouwen in een andere buurt, zodat er weer meer kinderen uit arme buurten naar school kunnen. Voor mensen die hier meer over willen weten, dit is hun website http://www.savechildreninasia.org/

Morgen vertrekken naar de 4000 eilanden in Laos. We moeten morgenochtend om 6:00 al klaar staan, dus vroeg naar bed! Wat is reizen toch zwaar haha!

Veel liefs Annelies & Lisette

• 25 Januari 2011 - 12:26

Annie:

Wat leuk om weer is wat jullie te horen! :D En wat hebben jullie een lekker kleurtje I'm jealous!!
    Nou Lisett het aftellen is voor jouw begonnen!

GENIET ER NOG EVEN VAN

kusss Anne

• 25 Januari 2011 - 12:42

Hans :

he zus mooi verhaal en leuk dat je even een paar foto's er bij hebt gedaan. nog iets meer dan 2 weken dan ben je weer thuis tot dan xxx

• 25 Januari 2011 - 12:59

Han Feimann:

He meiden,

leuk interessant verhaal en inderdaad een iets vrolijker verhaal dan de vorige.
    Lisette ik heb een (vrouwelijke) collega die ook op (dames)voetbal zit. Misschien herinner je haar nog toen jij samen met Annelies bij mij op kantoor geluncht hebt.
    Ik heb haar je verhaal over het voetballen ter plaatse laten lezen en was het uiteraard volledig met de stelling eens dat vrouwen wel degelijk kunnen voetballen. (Groningen heeft zondag van FC Twenthe verloren)
    Maar nu op weg naar de zgn. 4000 eilanden in Laos, maar als ik op de kaart kijk, zie ik, dat Laos niet aan zee ligt, maar dat horen we later wel weer.

Geniet, wees voorzichtig en vanzelfsprekend liefs en XX van
    je vader (uit Ten Boer)

• 25 Januari 2011 - 13:04

Han Feimann:

via Google kom je overal achter, de eilandjes liggen niet in zee maar in de Mekong rivier.
    dit even ter info

groetjes

• 25 Januari 2011 - 15:01

Lea:

Hey meiden,
    Wat weer een leuk reisverslag! Mooi dat Cambodja zo goed bevalt, ik vond het om eerlijk te bekennen ook niet zo tof dat jullie daar heen gingen :S. Ik zal thuis de website ff bezoeken. Liesje ik heb morgen sollicitatiegesprek bij brandweer. Houd je op de hoogte. Leuk dat je ff gereageerd heb op onze oranje-foto :D xx

• 25 Januari 2011 - 17:02

Johnny:

Heeey,

Leuk verhaal zeg! Idd ook echt wat voor jou lisett om ipv de tempels te bekijken leuke kleren te gaan kopen.. Zo wil die tas ook wel vol natuurlijk :D Veel plezier nog. En k kan eindelijk zeggen " tot snel" haha

liefs

• 25 Januari 2011 - 18:38

Lieke:

Heey dames,
    Wat leuk om weer een verhaal van jullie te lezen. Fijn dat jullie het zo naar de zin hebben!

Hier in Suriname gaat het ook allemaal nog goed. Voor mij zit het er ook alweer bijna op, nog een weekje! Geniet nog even en dan zie ik je binnekort wel in Ten Boer!!!

Liefss

• 26 Januari 2011 - 18:17

Laura:

Dag meiden!!

Dus Cambodja bezocht! Dus niet zo armoedig dan wat jullie verwacht hadden. Wat vreselijk zo lang in die bus en dat geschud! Maar ook weer overleeft dus:)
    Interessant weer wat jullie bezocht en bekeken hebben. Ook heftig.
    Aan beweging komen jullie dus ook wel een potje voetbal is altijd leuk!
    Veel plezier morgen in Laos.
    Rustig aan doen!!
    En tot de volgende keer:)

groetjes

• 27 Januari 2011 - 22:22

Arend:

Als ik jullie reisverslag lees,dan lees ik ook dat jullie veel plezier hebben. En dat jullie veel contact hebben met de plaatselijke bevolking. Dat is allemaal net zo belangrijk en mooi dan alleen maar de natuur van het land (die vast heel anders is dan in Nederland ) zien.Hopelijk hebben jullie in Laos ook een heel prettig verblijf.
    Groetjes Arend!

• 28 Januari 2011 - 03:54

Lisette Feimann:

Voor meer fotos zie mijn facebook!!!

• 28 Januari 2011 - 16:52

Hillie Feimann:

En die foto's op FB zijn geweldig Fijn ook een beeldverhaal te zien. Ook dit is weer een pracht verhaal. goed hoor.
    Heel veel liefs .

• 01 Februari 2011 - 09:26

Ria Feimann:

Goed van je vader dat hij meekijkt op de atlas , dat is nooit weg, heeft voor mij geen zin want ik weet helemaal niet waar ik kijken moet, ik ben op de lagere school niet verder gekomen dan Gelderland en dat kun je nooit meer inhalen, dit ter informatie , prachtig verhaal over cambodja, heb je het gevoel dat je alles van die kinderen moet kopen? Lisette voor jou zit het er bijna op, knap dat Annelies nog blijft in haar eentje, als ik niks meer lees wens ik je een hele goede reis en tot op Schiphol. Liefs Ria